Alla har nog haft det svåra (nåja) dilemmat att behålla värmen i uterummet. Oavsett årstid är det en utmaning att balansera värmen och kylan, och mycket beror på två saker – låter man uterummet vara isolerat för länge, så kommer det bildas en kvävande, tropisk och växthusliknande atmosfär som knappast är trevlig att vistas i, men låter man fönstret stå uppe för att låta frisk luft komma in, så blir det istället alldeles för kallt.

Men det finns enkla lösningar på problemet. Det ska kunna gå att vistas i uterummet utan att känna att man precis stigit in i djupaste Sahara eller en helvetesversion av Sibiriens mest oförlåtande stäpper. Problemet med lösningarna i sig, är att det inte alltid innebär att de är perfekta lösningar, om ni hänger med på vad jag menar. Ta värmeelement till exempel – det är en ful dekoration i en annars ganska diskret miljö, och det kan vara svårt att reglera temperaturen med hjälp att elementet, vilket bara fördubblar problemet. Elementet värmer dessutom upp hela rummet, vilket är precis samma situation som om man hade låtit uterummet stå och värma upp sig. Nej, det behövs en specialiserad lösning.

Infraröda värmeslingor är vettiga, då de är lokala värmepunkter och/eller fokuserar på att värma upp taket i uterummet. Eller så kan man köra på det som jag skulle rekommendera mest, nämligen att installera golvvärme (från till exempel Uponor) så att man enkelt kan justera värmen i golvet. Varför är det en speciellt bra lösning? Jo, för genom att reglera golvvärmen så kan man bibehålla uterumsvärmen även när man öppnar fönstret under kallare timmar på dygnet, vilket skapar en trivsam, behaglig nivå att vistas i. Golvvärmen är också en perfekt lösning om du använder uterummet under längre perioder – så om du är en sporadisk uterumsanvändare, så kanske du bör söka andra alternativ.

Har ni några bra tips eller alternativa lösningar utöver att installera golvvärme – hojta gärna till!

 

About the Author

admin

View Posts →