Utomhusbelysning är ett hett diskuterat ämne och ljus är alltid bra att ha – men, och detta är ett stort men, det ska också finnas där för att skapa en atmosfär som skänker trygghet och sätter en slags nivå för hur hemmet – och framförallt allt utomhus – ska se ut, kännas, framhävas.

Tänk på flera parter när du ska planera din utomhusbelysning – hur ska trädgården framhävas? Vilka områden behöver ljus, vilka delar av tomten ska vara dunkelt? Kontrast är mycket viktigt. Skissa upp hur trädgården samt huset ser ut, och övriga platser som är av intresse, och fundera på hur du använder den och vad gäster kan tänkas mötas av när de träder in i din trädgård och ditt hem.

Entrén är till för att välkomna boende och gäster på ett så varmt och mjukt sätt som möjligt, därför bör ljuset också reflektera den känslan. Entrén ska skina, men inte blända, och ledsaga besökare och de boende.

Trädgården bör lyftas fram på olika sätt – buskar och träd är perfekta “behållare” för ljuspjäser. De är naturliga stämningssättare och passar därför till att bli upplysta. Spotlights kan gömmas bland stenar och grönområden i trädgården, som t.ex. mossa osv. Huvudsaken är att du provar dig fram. Nästan ingen trädgård är den andre lik, så ta tid att experimentera med ljus och kontraster.

Armaturer tål att tänkas på, och bör gå i led med själva huset så det skapas en enhet. Färg är enkelt att matcha, till exempel.

Och som alltid – att installera belysning är starkström och bör därför hanteras av professionella. Var noga med att välja rätt sorts elektriker som kanske till och med kan hjälpa till med planeringen. Kablar osv måste ligga minst 30-60 cm under jorden av säkerhetsskäl.

Bildexempel på fin utomhusbelysning:

Utomhusbelysning från Brightown USA.

(ursäkta för bildkvalitén – det får stå såhär tills vidare!)

Källa för alla ovanstående bilder är ljustema, som gör utomhusbelysningen på ett utomordentligt sätt – och rekommenderas varmt!

About the Author

admin

View Posts →